Pater Rinke de Vreeze (98) overleden

In de pastorie van zijn voormalige parochie O.-L.-Vrouw van Altijddurend Bijstand in Braamt (vlakbij Doetinchem) is op dinsdag 27 juli pater Rinke de Vreeze S.M.A. vredig ingeslapen. Hij bereikte de leeftijd van 98 jaar, waarvan hij 74 jaar lid was van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. De uitvaart van pater De Vreeze is op maandag 2 augustus in Zeddam.

Rinke de Vreeze werd op 8 november 1922 geboren in Bakhuizen in Friesland. Op 15 juli 1947 trad hij toe tot de S.M.A. Twee jaar later op 16 juli 1949 werd hij tot priester gewijd. De eerste jaren van zijn priesterschap verrichtte pater De Vreeze promotiewerk vanuit Oosterbeek. In 1953 werd hij naar Engeland gestuurd voor verdere studies in Londen. In 1957 volgde zijn uitzending naar Ghana, waar hij les ging geven aan het Saint-Theresa kleinseminarie in Amisan. Ruim tien jaar was hij daar als leraar actief. In 1968 werd pater De Vreeze benoemd tot parochiepriester in Sefwi-Wiawso en tegelijkertijd weer tot leraar aan de Wiawso Secondary School.

Van 1980 tot 1981 kwam hij voor een sabbatical jaar terug naar Nederland. Dat jaar bracht hij door bij de benedictijnen in Abdij Slangenburg in Doetinchem. Daarna werd pater De Vreeze opnieuw uitgezonden naar Ghana. Van 1981 tot 1986 werkte hij als parochiepriester in Aboso in Ghana. In 1986 pakte hij zijn oude vak als leraar weer op en werd hij benoemd aan het kleinseminarie Saint-Mary in Apowa.

In 1989 keerde pater De Vreeze definitief terug naar Nederland. Maar in plaats van op z’n 67e met pensioen te gaan, werd hij benoemd tot pastoor van de O.L.-Vrouweparochie in Braamt, een functie die hij nog 23 jaar lang zou vervullen. Na al zijn werk in Afrika werd Braamt de standplaats waar hij uiteindelijk het langste op één plek actief was. In 2012 – hij was inmiddels 90 jaar – ging pater De Vreeze met emeritaat. Daarvan heeft hij nog negen jaar in zijn geliefde Braamt mogen genieten. Wel liet zijn gezondheid hem de laatst jaren in de steek.

Op maandag 2 augustus vindt om 13.00 uur de uitvaartplechtigheid plaats in de Sint-Oswalduskerk in Zeddam, waarna hij ter ruste wordt gelegd in het priestergraf op het kerkhof in Braamt.

Steun de S.M.A.

Steun S.M.A Nederland en doneer!