De Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (S.M.A.) is een rooms-katholieke missionaire beweging van paters, broeders en geassocieerde leken die zich inzetten voor Afrikanen.
Van oudsher is de S.M.A. een religieuze ‘congregatie’ die missionarissen uitzendt. Aanvankelijk alleen naar Afrika, naar tal van plaatsen in de wereld waar Afrikanen leven. De S.M.A. werkt vanuit het gedachtegoed van de missionaire presentie. Dat wil zeggen: het geloof verkondigen door naast mensen te gaan staan en vanuit een evangelische bewogenheid met hen meeleven.
Stichter
De S.M.A. is in 1856 in Lyon gesticht door de Franse missiebisschop mgr. Melchior de Marion Brésillac (1813-1859). Zijn doel was het om de bevrijdende boodschap van Christus als de missionaire roeping van de Kerk uit te dragen. Zijn twee belangrijkste missionaire statements waren: “Ga naar de meest verlaten mensen” en “sticht de kerk met eigen inlandse priesters”. Zo werkt de S.M.A. nog steeds. West Afrika werd het eerste en het belangrijkste werkterrein van de sociëteit.
S.M.A in Nederland
Van een puur Franse beweging halverwege de 19e eeuw, is de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën uitgegroeid tot een wereldbeweging met enkele duizenden leden, die in zo’n 20 landen op alle continenten actief zijn. In Nederland is de S.M.A. sinds 1892 actief. In dat jaar werd in Cadier en Keer bij Maastricht begonnen met de bouw van een missiecollege. Het huidige Missiehuis is nog steeds de centrale vestiging van de S.M.A in Nederland, al zijn er in de loop van de jaren ook kloosters en communiteiten geweest in onder meer Aalbeek, Amsterdam, Bemelen, Heerlen, Nijmegen en Oosterbeek.
Bestuur
De Nederlandse ‘afdeling’ van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën heet een provincie en wordt bestuurd door een provinciaal overste en twee overige bestuursleden. Zij worden voor drie jaar benoemd door het generaal bestuur, op voordracht van de leden.
Vestigingen
Momenteel heeft de S.M.A. twee officiële vestigingen in Nederland: Cadier en Keer en Amsterdam. In het Missiehuis in Cadier en Keer is het bestuur en de missieprokuur gevestigd. Ook heeft de S.M.A. daar een tehuis voor oudere missionarissen. Verspreid door het land wonen ook diverse paters en met de sociëteit verbonden leken. In totaal telt de S.M.A.-Nederland zo’n 30 religieuzen (paters en broeders) en enkele tientallen geassocieerde leken.
Afrikanen in Nederland
In Amsterdam zet de S.M.A. zich in voor Afrikanen in Nederland, vooral voor hen die onder moeilijke omstandigheden in Amsterdam Zuid-Oost leven. Hier is ook het opleidingscentrum voor nieuwe lekenmissionarissen gevestigd.
Missionarissen in Afrika
In loop van meer dan 125 jaar heeft de S.M.A in Nederland vele paters en broeders opgeleid en als missionaris uitgezonden. Momenteel zijn er drie Nederlandse paters in Afrika actief. Bovendien worden er regelmatig lekenmissionarissen namens de S.M.A. uitgezonden. Momenteel zijn er vijf Nederlandse lekenmissionarissen actief in Ghana, Liberia en Tanzania. Kijk onder de button Uitgezonden voor informatie over de missionarissen.
OLA-zusters
De S.M.A. is nauw verbonden met de Missiezusters Onze Lieve Vrouw van de Apostelen, die als de vrouwelijke tak van dezelfde missionaire beweging gezien kan worden, maar een zelfstandig congregatie is. Op dit moment zijn er twee Nederlandse OLA-zusters. Zij wonen in Cadier en Keer.